fbpx

19. 10. 2020


Diskreetne õhtukursus 11. novembril: VÄLJASUREMISED

TEADAANNE: KESKUSES KOHA PEAL POLE VÕIMALIK PILETEID OSTA. PILET OSTA VEEBIST. PALUME KUULAJATEL KANDA KAITSEMASKI.

Mis on väljasuremine ja mis on selle põhjused? Millest koosnevad elu võrrandid? Millised on erinevad viisid populatsioonidünaamikat mudeldada, aga miks meil üldse seda vaja on? Neile küsimustele saab vastused 11. novembril Diskreetse loodusteaduste õhtukursusel, mille pealkiri on “Elu ja surm matemaatilistes mudelites”.

Els Heinsalu, Keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi vanemteadur, PhD teoreetilises füüsikas, räägib oma uurimisteemani jõudmisest nii: “Minu esimeseks uurimisteemaks oli difusioon. Difusioon on oluline füüsikas, keemias, materjaliteaduses, bioloogias. Ent uitliikumine on oluline mujalgi: näiteks ökoloogias, aga ka innovatsiooni ja keelte leviku mõistmisel, majanduses, sotsioloogias jne. Ökoloogiast inspireeritud probleemide mudeldamiseni jõudsin ma järeldoktorantuuri ajal, keeltedünaamikani isegi natuke varem; mõlemal juhul on mind ikka huvitanud, kas ning kuidas mõjutab liikumine edu ellujäämisel ning kas ning millistel tingimustel on erinevate populatsioonide kooseksisteerimine võimalik. See küsimus võiks ja peaks kindlasti meid kõiki huvitama, sest teadupärast suurendab mitmekesisus süsteemi vastupidavust.”

Diskreetse loodusteaduste õhtukursuse väljasuremiste teemaline loeng toimub 11. novembril kell 18 Energia avastuskeskuses (Põhja pst 29). Ühe kohtumise kestus on kuni poolteist tundi. Sissepääs keskusesse 5-eurose sooduspiletiga. PILET OSTA VEEBIST.

„Diskreetne loodusteaduste õhtukursus” on Energia avastuskeskuse sündmuste sari täiskasvanutele, kes tunnevad huvi loodusteaduste vastu. Loengud toimuvad iga kuu teisel kolmapäeval. Kursusel tutvume erinevate põnevate ja aktuaalsete teemadega nagu linnaloodus, ringmajandus, kliimamuutused, plastid, toit ja toidutootmine, geoinseneeria, liikide väljasuremine, rohepesu ning populatsioonidünaamika. Loengud on praktiliste näidetega ning võib juhtuda, et teeme ka katseid. Esinejad on silmapaistvad teadlased ja oma ala asjatundjad.  Kursusega võib liituda igal ajal.

Kursuse teiste teemade ja esinejatega saab tutvuda õhtukursuse lehelt.